2021-07-06
Wiosna to czas, kiedy w lasach pojawiają się pierwsze rośliny – robi się zielono i przyjemnie. Obszary leśne warto odwiedzać nie tylko w celu pooddychania świeżym powietrzem, ale też by zgromadzić domową apteczkę ziół. Kulminacyjny okres ich zbioru przypada na czerwiec – październik, jednak już teraz warto poznać ich rodzaje i zastosowanie. Jakie zioła polskich lasów warto znać i mieć w domowej apteczce?
Leśne zioła
Zbiór płodów runa leśnego na własne potrzeby, zgodnie z ustawą o lasach, nie jest zabroniony i nie wymaga uzyskania niczyjej zgody. Zbierając poszczególne gatunki roślin warto jednak pamiętać, by nie zrywać tych chronionych. Należy jednak pamiętać o tym, że zbiorów nie można prowadzić na terenie lasów objętych stałym lub okresowym zakazem wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa, na terenie rezerwatów przyrody oraz parków narodowych.
Jakie zioła można spotkać w polskich lasach?
Liście pokrzywy zwyczajnej są wykorzystywane do celów leczniczych. Konieczne jest jednak zebranie ich przed kwitnieniem. Ze świeżych pędów można dodatkowo przygotować sok. Zioło to doskonale obniża poziom cholesterolu, redukuje stany zapalne i łagodzi ból, zmniejsza alergię czy pozytywnie wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Jeśli chodzi o całe liście rośliny to doskonale sprawdzają się one do tzw. chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem czy rwą kulszową. Pokrzywa sprawdza się również w kuchni – jest doskonała do zup, sałatek i koktajli.
Bluszczyk kurdybanek jako zioło może być wykorzystywany w postaci ziela, jak i kwiatów. Jest on niezwykle bogaty w sole mineralne, żywice czy garbniki, dzięki temu wykazuje pozytywne działanie na cały organizm. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, regeneruje wątrobę, pozytywnie wpływa na pracę serca czy łagodzi stres. Wykazuje on również działanie bakteriobójcze oraz wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
Gajowiec żółty jest bogaty w składniki sterydowe. Przed użyciem ziele należy dokładnie wysuszyć w temperaturze 35°C bądź przygotować intrakt. Roślina ta działa przeciwreumatycznie i ochronnie na miąższ wątroby oraz nerek. Wykazuje również działanie przeciwzapalne na skórę, błony śluzowe czy reguluje miesiączkowanie.
Najlepiej spożywać go w postaci herbatek – naparów z liści bądź kwiatów.
Wszystkie części pierwiosnka lekarskiego wykazują działanie lecznicze – zarówno kwiaty, liście, jak i korzenie. Roślina działa uspokajająco, moczopędnie, napotnie i przeczyszczająco. Pozwala uśmierzyć bóle głowy czy gardła i doskonale sprawdza się w infekcjach górnych dróg oddechowych. W formie okładów jest zalecana do stosowania w celu wsparcia procesu gojenia się ran.
Kwiaty pierwiosnka lekarskiego można wykorzystywać w kuchni – zarówno do dżemów, jak i marynat. Można je także wykorzystywać do dekoracji deserów czy produkcji wina.
Zdrowotne właściwości mniszka lekarskiego wykazują zarówno kwiaty, liście, jak i korzenie. Wspomaga on leczenie chorób skórnych i otyłości, pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, ale również łagodzi dolegliwości wątrobowe i problemy trawienne.
Młode liście mniszka można spożywać w stanie surowym – doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Z pozostałych części można przygotowywać wino, syropy i nalewki.
Ważną częścią szczawika zajęczego wykazującego właściwości lecznicze jest ziele – jest ono źródłem kwasów karboksylowych, witaminy C, soli potasowych, żelaza, flawonów oraz chlorofilu.
Roślina ta doskonale sprawdza się w leczeniu schorzeń układu moczowego, krwotokach, stanów zapalnych nerek i pęcherza, czy też szkorbutu. Jest polecana także przy niestrawnościach, wymiotach i zatruciach.
Najlepiej smakuje jako dodatek do sałatek, w połączeniu z pomidorem i oliwą.